Sälen

Sälen som vinterdestination

Sälen som vinterdestination

I Transtrands distrikt i Dalarna finner man Sälen. Här finns hela sju vintersportanläggningar och de har alla varierande storlek. De allra största är Lindvallen, Högfjället samt Tandådalen, Hundfjället. Alla dessa drivs och ägs av företaget Skistar. Både Lindvallen och Hundfjället har barninriktade profiler och stora områden som just är anpassade för barn. När det gäller Tandådalen erbjuds främst mer avancerad åkning.

I Sälen kan man åka utför i svagt böljande backar, eller i extremt branta pister som är svartmarkerade på kartan. Det finns flera nedfarter och de fungerar både för erfarna skidåkare som älskar fart, och för de nybörjare som mer vinglar fram i backarna.

I flera av anläggningarna kan man som skidåkare ta säsongens första svängar helt utan att varken skrämmas eller skämmas. Såväl Kläppen som Lindvallen, Tandådalen och Hundfjället erbjuder prestigelös, avslappnad och familjär åkning. Detta både i spår, samt i och utanför backarna. Här kan man lugnt glida fram i barnbackarna, eller i de lättåkta gröna, helt utan att behöva bli generad. Om man är ute efter att lära är det bara att ta knappliften upp. Även vuxna kan vara med och leka i barnens favorit – trollskogen. För den som verkligen vill ha en utmaning i utförsåkning finns backen väggen, och den är precis så brant som namnet gör gällande.

Om man är mer intresserad av längdskidåkning behöver man inte vara orolig. Sälenfjällen är faktiskt startplats för det längsta och största långloppet i hela världen, nämligen Vasaloppet. För att åka längd behöver man dock inte vara tränad för att åka så långt som de nio milen till Mora utan här kan alla njuta av en tur i spåren. Totalt finns över 250 kilometer längdspår här, och de finns både som korta barnvänliga varianter, till flera timmars långa turer rakt över fjällen.

Här finns också skidskola både för barn och vuxna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *