Årets bästa

Mellan skidåkning och sommaraktiviteter

Mellan skidåkning och sommaraktiviteter

Senvåren är ett slags mellanrum mellan skidåkningen och sommaraktiviteterna. De allra flesta skidorter erbjuder även mängder med sommaraktiviteter men de tar sin början en aning senare, allt för att skidsäsongen ska få pågå så länge som möjligt.

Senvåren har ofta den egenheten att det är varmt i solen på dagtid medan det fortfarande är relativt kallt i skuggan samt på morgnar och kvällar. Ofta finns det då stor risk att du drar på dig en förkylning, eftersom det är stora temperaturskillnader och svårt att klä sig rätt för hela dagen. Det finns flera sätt att bota din feber snabbt, vilket du såklart vill för att kunna utnyttja våren fullt ut.

Den sista skidåkningen för säsongen

De allra flesta skidorter i Sverige stänger för säsongen i slutet av april eller tidigt i maj. De sista veckorna innan stängning är helt ljuvliga, med mjuk snö och varmt solsken. Det kanske inte är ditt livs bästa åkning just de veckorna, men nog är det härligt med vårskidåkning ändå.

Om du utnyttjar de sista veckornas skidåkning får du vara morgonpigg, för det är främst de första timmarna efter liften har öppnat som erbjuder någon vettig åkning. Vid lunchtid brukar snön bli för mjuk och pisterna börjar skifta i brunt. Då är det läge att sätta sig på en uteservering i backen för att äta en härlig lunch i solen innan du långsamt tar dig ner till boendet igen. Lång afterski och mycket fika är vanliga inslag under skidresor i april.

Vad väntar efter skidsäsongen?

För alla skidåkare väntar det massor med träning under de kommande månaderna. Allt för att skidåkningen ska funka precis som du vill när den väl drar igång igen.

Delar av den träningen kan förstås bestå av sommaraktiviteterna på skidorterna. För att dra nytta av bergen även på sommaren finns det ofta downhill-cykling eller mountain cart på sommaren. Att vandra i bergen under sommartid är en upplevelse som slår det mesta. Du får frihetskänslan och de storslagna vyerna även när du har vandringskängorna på dig.

Ett annat träningssätt under sommarsäsongen är cykling, och för att både maxa träningen och kombinera den med bergen så är det backcykling som gäller. Ett roligt sätt att känna på rejält med stigning i benen är att välja någon av bergsträckorna från Tour de France och prova på hur det känns. De vackra vyerna får du på köpet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *