Årets bästa

Mat för en lyckad skidsemester

Mat för en lyckad skidsemester

Skidsemester med boende i en fjällstuga eller lägenhet är ett mysigt sätt att koppla av, vara ute i friska luften och röra mycket på sig. Dock är det ju en mängd mat som ska fixas till, och eventuellt också tas med. Här listar vi bra rätter, och saker som du ska tänka på inför en skidsemester i fjällen.

Frukost

Den klassiska frukosten i skidåkningssammanhang är förstås havregrynsgröt. Servera den med sylt och mjölk för att ge en bra start på dagen och mycket ork till förmiddagspasset i skidbacken. Boosta gärna med lite linfrön i gröten också, för extra mättnad.

Kokta ägg är också en bra frukost, kanske till gröten, eller som grund i en äggmacka med kaviar. Det är också lätt att förbereda genom att koka många ägg på samma gång.

Kaffe är också viktigt för en bra start, så glöm inte att kolla i förväg om det finns kaffebryggare, eller om du behöver lösa morgon-kaffet på något annat sätt, som snabbkaffe eller egen pressobryggare. Om det finns kaffebryggare är det ett bra tips att ta med kaffefilter.

Lunch

Lunchen ska vara lätt att fixa, för att maximera skidåkningstiden. Korv med bröd, eller färdiggjorda hamburgare är lätt och bra. I båda fallen kan du dessutom välja om du vill laga det hemma eller ute i backen på en grill. De allra flesta skidorter erbjuder grillar vid vissa värmestugor, och annars kan du ta med engångsgrillar.

Middag

Undersök i förväg vad det finns för matlagningsmöjligheter där du ska bo. Finns det ugn och frys? Om det finns ugn så är alla typer av ugnsmat bra och ganska lättfixat. Taco-paj, potatisgratäng, makaronilåda, värming av pommes frites är några exempel.

Andra klassiker som alltid fungerar är spagetti och köttfärssås, tacos, gulaschsoppa, fiskpinnar… Om du vill göra det extra lätt kan du förbereda redan innan du åker till skidorten genom att laga mat hemma och frysa in den. På så sätt slipper du en stunds matlagning när du väl är på plats.

Mellis

Glöm för all del inte mellisen! En banan, en macka, lite choklad, en apelsin… Lite extra energi som är lätt att ta med ut i backen kan göra underverk för frusna tår och tappade humör. Ladda upp med rejält med mellis, så blir skiddagarna gladare och en del blodsockerrelaterade bråk kan undvikas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *